fbpx
Hoppa till sidans innehåll

Kalka i vinter, skörda i sommar!

Vinterkalkning hör inte till traditionen i Sverige, men i Finland är det sedan länge praxis. Med rätt typ av kalkprodukt syns effekten av kalkningen redan kommande odlingssäsong. Att kalka på vintern gör dig mindre beroende av vädret under hösten.


Kontakta oss och fråga mer

Vi svarar gärna på dina frågor om vinterkalkning och hjälper dig räkna ut hur mycket kalk du behöver.

Maila eller ring oss! Det går också bra att använda kontaktformuläret nedan.

Ola Hertz

Produktions- och försäljningschef för lantbruksprodukter


Passar de flesta åkrar

Vinterkalkning passar för de flesta åkrar, utom för de som sluttar mycket eller ofta svämmas över för där finns risk att kalken spolas bort innan den hinner ge verkan.

Den bästa tiden för vinterkalkning är när tjälen gått i marken, men medan det fortfarande är barmark eller bara ett tunt snötäcke. Då är förutsättningarna optimala att få en jämn spridning och du riskerar inte att marken eller övervintrande grödor blir sönderkörda.

Finkornig, kalciumrik kalk verkar snabbare

Inte alla kalkprodukter passar för vinterkalkning. Bäst är en finkorning kalk med ett högt kalciuminnehåll. Vi erbjuder Effektkalk som är både snabbverkande och innehåller fosfor.

Effektkalk är tillverkat i Sverige, av råvaror som återvinns från till exempel massa- och papperstillverkning. Det gör Sverige mindre beroende av importerade insatsvaror för vår inhemska livsmedelsförsörjning.

Våra kalkprodukter

Hjälp med beräkning och spridning

Med Effektkalk krävs en avsevärt mindre mängd kalk per hektar än vad du är van vid med traditionella kalkprodukter.

Vi hjälper dig räkna ut vad du behöver, så att du kan göra en rättvis jämförelse med andra produkter. Självklart kan vi också hjälpa till med spridningen om du vill.

Vinterkalkning med Effektkalk

  • Gör dig mindre beroende av höstvädret
  • Snabb neutraliserande effekt
  • Bättre skörd redan i sommar
  • Kalka under lågsäsong, utan risk för skador på mark och grödor
  • Kalk tillverkad i Sverige, av återvunnen svensk råvara

Frågor och svar om vinterkalkning

All kalk har en neutraliserande förmåga på sur jord. Det handlar bara om hur lång tid det tar innan du kan se någon effekt. Kalk som tillverkas av krossad kalksten är gärna lite grövre till strukturen och verkar därför långsammare. Kalk som återvinns från massa- och papperstillverkning, mesakalk, är finkornigare och mer snabbverkande.

Effektkalk tillverkas av mesakalk från svenska industrier. Vår tillverkning sker i Sverige, med svenska råvaror för att göra Sverige mindre beroende av importerade produkter för vår livsmedelsförsörjning. Mesakalken är en fin råvara, som också genererar mindre koldioxidutsläpp och gör att behovet av nybruten kalk minskar. För oss på Soilfood är det en viktig aspekt. När du tar hand om jorden, tar jorden hand om dig.

Just Effektkalk är snabbverkande, och ger effekt redan på din nästa skörd. Så länge du vet att det är du som ska odla marken kommande säsong är det en bra affär att kalka under vintern för att neutralisera låga pH-värden redan tidigt under våren. Ett bra pH spelar stor roll för grödornas förmåga att ta upp näring, vilket gör att du får bättre avkastning från den mark du odlar.

När du använder Effektkalk behövs ibland bara hälften så stor mängd kalk som med traditionella produkter. Dessutom innehåller Effektkalk fosfor som minskar den mängd gödningsmedel som behövs. För att du ska kunna göra en rättvis jämförelse hjälper vi dig gärna med beräkningen. Vi behöver då veta hur stor areal du vill kalka, vilken jordarten är och nuvarande pH.

Det är bäst att vänta tills tjälen gått i marken och sedan välja en dag när det är barmark eller bara ett lättare snötäcke. Det ger bäst förutsättningar för bra och jämn spridning. Det är mindre viktigt om kalkningen görs i december eller i februari, så länge förutsättningarna i övrigt är goda.

Alla åkrar kan kalkas vintertid, bara de inte sluttar för mycket så att smältvatten riskerar att föra bort kalken. Åkrar som ofta svämmas över är också mindre lämpliga. Annars kan egentligen all åkermark kalkas på vintern.

För att du ska se en effekt på skörden redan kommande odlingssäsong ska du välja en kalkprodukt som är finkornig. Finkornig kalk neutraliserar snabbare låga pH-värden. Titta också på vilka övriga ämnen kalken innehåller. Har du en lerig jord ska du undvika produkter som innehåller magnesium, då dessa försämrar jordstrukturen. Välj hellre en produkt som innehåller fosfor som minskar behovet av gödning. Fosfor bundet till kalk är extra fördelaktig eftersom den står emot urlakning bra.

Vinterkalkning gör dig mindre beroende av höstvädret. Du kan kalka under en förhållandevis lugn säsong och med rätt kalkprodukt får du bättre skörd redan i sommar. Risken att köra sönder mark, tillfartsvägar eller övervintrande grödor minskar också om du kalkar efter att marken frusit.

Läs mer:

Kontakta oss och fråga mer

Vi svarar gärna på dina frågor om vinterkalkning och hjälper dig räkna ut hur mycket kalk du behöver.

Ola Hertz

Produktions- och försäljningschef för lantbruksprodukter

Fredrik Kemperyd

Försäljning lantbruksprodukter

Kontaktformulär

Är du intresserad av samarbete eller våra produkter? Lämna en begäran om att bli kontaktad.

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.

Bekanta dig med våra andra produktkategorier: