fbpx
Hoppa till sidans innehåll

I september och november transporteras nästan hundra miljoner kilo potatis genom portarna till potatismjölsfabrikanten Finnamyl Oy i Kokemäki i Finland.
– I våra fabriker använder vi verkligen allt på potatisen. Stärkelse, fibrer, protein – till och med vattnet som finns i dem. Våra sidoströmmar är fulla med näring, och återvinns av lantbrukare som gödningsmedel, säger odlingschefen Kimmo Pusa. Att kunna förse lantbrukare med näring som återvunnits inom landet är viktigare än på mycket länge.

Finnamyl säljer stora mängder potatismjöl på ett år. Knappt hälften går till matindustrin. En annan viktig kund är kartong- och pappersindustrin
– Kartongerna får sin stadga från potatisstärkelse. Vi märker också av att behovet av förpackningar har vuxit i världen, säger Kimmo Pusa.

En stor del av bolagets omsättning kommer från export till Europa, USA och Mellanöstern.
– Utomlands värdesätter de verkligen ekologiskt potatismjöl.

elintarviketeollisuus haihdutin

Utvecklad process skapar värde

Finnamyls säsonger följer säsongerna för lantbrukarna de samarbetar med. När skördetiden börjar dubblar de antalet fabriksarbetare, och fabriken kör non-stop till början på december.

2015 gjorde Finnamyl den största investeringen i sin historia, när processen utvecklades så att de även kan återvinna potatisproteinet.

– Nu kan vi erbjuda både foder- och matindustrin GMO-fritt inhemskt växtprotein, även i ekologisk form, säger Kimmo Pusa.

Förändringarna i processen gjorde det också lättare att använda de näringsrika sidoströmmarna. Redan 2018 bestämde sig Finnamyl för att låta Soilfood ta hand om dem och omvandla dem till gödningsmedel för jordbruk. Soilfood tar hand om allt kring utvinningen – försäljning, logistik, distribution och rådgivning till lantbrukare. Finnamyl kan koncentrera sig på produktionen och bearbetningen av potatisstärkelse.

Återvunnen näring förbättrar självförsörjningen

Att återvinna näring är inget nytt i Kokemäki. Näringsrika sidoströmmar har omdirigerats till lantbrukare i över 40 år.

I takt med att världsläget förändrats har cirkulär ekonomi blivit allt viktigare.

Tidigare har en majoritet av näringsämnen till gödning kommit från import, men genom att i stället återvinna dem från inhemska industrier förbättras självförsörjningen inom landets matproduktion.

Finnamyls modell, där råmaterialet används fullt ut och sidoströmmarna återvinns till jordbrukare, är ett bra exempel.

– I Satakunta och Varsinais-Suomi odlas potatis till potatismjöl på tusentals hektar. Skörden fortsätter till andra halvan av oktober, och fabrikens säsong pågår till början på december, säger odlingschefen Kimmo Pusa.

Fler och fler vill ha återvunnen näring

Lantbrukare behöver näringsämnen som kväve och fosfor. Kalium är också särskilt viktigt för de som tar fram potatismjöl.

– Organiska gödningsmedel har alltid haft sin målgrupp. Jag tror att priset för kemiska gödningsmedel kommer att gå ner så småningom, men efterfrågan på återvunna och organiska gödningsmedel kommer knappast att minska, säger Kimmo Pusa.

– Dessutom påverkar gödningsmedlen de ekologiska fotavtrycken för vår produktion. Våra kunder frågar oss redan om våra produkters fotavtryck, som redan är låga för potatismjöl och med detta blir ännu lägre.

Dela

Läs även