fbpx
Hoppa till sidans innehåll

Tuomo Eloranta driver ett stort växtodlingsbruk på över hundra hektar i finska Lembois. På gårdens åkrar odlas såväl spannmål som vall till hästfoder. Tuomo har i flera års tid arbetat strukturerat för att förbättra jordens odlingskraft genom att använda olika produkter från Soilfood.

– Först av allt provade jag Soilfoods Effektkalk, eftersom jag ville se en snabb effekt redan nästa skördesäsong. Jag har använt Strukturkalk ett par gånger och använder regelbundet även näringsblandningar som berikats med boostprodukter, berättar Tuomo.

– Skörden har ökat rejält tack vare produkterna. Allt fungerar smidigt och jag beställer produkterna spridda. Det ger mig tid över till andra arbeten. Eftersom jag huvudsakligen driver gården själv med hjälp av tillfälliga anställda och familjen behöver jag all hjälp jag kan få. 

Tacklar torkan genom att förbättra jorden 

Tuomo har odlat egna och arrenderade marker som bonde på gården Jokela i över 20 år. Han sommarjobbade en gång i tiden på gården och köpte den senare. Även om området har plågats av torka de senaste åren har han samlat på sig tillräckligt med erfarenhet för att veta hur man odlar dessa marker på bästa sätt och hur man ser till att jordens odlingskraft är bra. 

– Regnet går gärna runt oss i Lembois och torkan gör det tufft för jordbrukarna i området. Med olika åtgärder för att förbättra jorden kan man dock till viss del tackla problemen som torkan för med sig. Genom att kalka jorden ökar man dess mullhalt. 

När jorden har en bra struktur minskar vattenavdunstningen, och växternas rötter tränger lättare djupt ner i jorden. På Jokela gård har man hela tiden utökat odlingsarealen och därför tänker Tuomo hela tiden på att rusta upp åkrarna och förbättra jordens odlingskraft. Oavsett om det handlar om hans egen eller arrenderad mark är det viktigt för Tuomo att åkern mår bra.

– Vi kalkar, jordförbättrar och dikar där det behövs, sammanfattar Tuomo. 

Jordförbättring i rätt tid hjälper såväl växten som jorden 

Tuomo Elorantas odlingsmarker består av mineraljordarter, huvudsakligen lera och mjäla. Markerna är utmanande att odla i, och för att förbättra odlingsegenskaperna måste man öka jordens mullhalt, bland annat med strukturkalk och träaska. Strukturkalken förbättrar grynstrukturen, särskilt på leråkrar, och mindre fosfor sköljs bort. 

– Jag har använt träaska för att tillföra fosfor och kalium. Gödningsmedel och näringförsöker vi sprida i rätt tid för grödan och jorden då marken är torr, för att undvika att marken packas. 

– Skörden har ökat rejält tack vare produkterna. Allt fungerar smidigt och jag beställer produkterna spridda. Det ger mig tid över till andra arbeten. Eftersom jag huvudsakligen driver gården själv med hjälp av tillfälliga anställda och familjen behöver jag all hjälp jag kan få, berätter Tuomo Eloranta.

Stövlar på åkern, blicken mot framtiden 

Tuomo Eloranta gör inte saker och ting som man alltid har gjort dem, utan försöker hitta de bästa lösningarna för sig själv och sin mark och satsar på jordens odlingskraft på flera olika sätt.

– Jag funderar noga på varför, vad och på vilket skifte vi ska så. Med återvunna gödningsmedel, växttäcke året om och minskad jordbearbetning förbättras jordens odlingskraft.

– Jag provar till exempel olika havresorter för att hitta den sort som passar mina marker och de aktuella förhållandena bäst. 

På Jokela gård låter man också jorden vila emellanåt. På skiftena turas gräs om med höst- och vårsäd och med oljeväxter. De sämre skiftena används inte för aktiv odling, utan ligger utanför växlingen. De hålls med gräs, men även de sköts om och underhålls aktivt.

– Jag sköter om åkrarna utifrån principen att de ska ge skörd under en lång tid. Det är kortsiktigt att utnyttja jorden maximalt och glömma att ta hand om odlingskraften.

Dela

Läs även