fbpx
Hoppa till sidans innehåll

– Det är nu på vintern som vi behöver jobba med att skapa bra förutsättningar inför nästa säsong. Odlingsmarkens pH behöver ligga på rätt nivå för att grödorna ska kunna ta upp näringen från jorden, säger Ola Hertz, produktions- och försäljningschef för lantbruksprodukter på Soilfood. Om vi tar han om jorden så kommer grödorna klara torka och annat extremväder bättre. Om du inte kalkade åkrarna i höstas, så är det dags nu och det finns gott om tid till det under vintern.

I Finland kalkar man av tradition på vintern och det finns många anledningar att fortsätta med det. När tjälen gått i marken går det att köra även på mjukare, torvrik eller lerig mark, utan att riskera däckmärken, skador eller packning av jorden. Vinterkalkning fungerar bra på nästan all mark, men undantag för kraftigt sluttande åkrar där kalken kan sköljas bort av smältvatten eller kraftiga regn.

– Bäst är att kalka när marken är frusen. Det behöver inte vara snö, men den hindrar inte heller spridningen, så länge snötäcket inte är för tjockt. Man måste bara se till att marken under snön verkligen frusit, säger Ola.

Fosfortillskott tidigt på våren

Effekten av vinterkalkning märks redan på nästa skörd eftersom kalken löser sig snabbt i marken när snön smälter. Den fosfor som finns i Soilfoods Effektkalk är bunden till kalken och sköljs inte bort under snösmältningen, utan kommer grödorna till godo.

– Med Soilfoods kalk får man fosforgödsling på köpet, viket minskar behovet av fosforgödning med konstgödsel. Det sparar utgifter, vilket säkert bönderna behöver med tanke på ökade gödsel- och bränslepriser, säger Ola.

Råd om vinterkalkning

Ola, som är produktions- och försäljningschef för lantbruksprodukter på Soilfood driver också sitt egna ekologiska jordbruk och delar med sig av sina tips om vad man ska tänka på när det gäller vinterkalkning:

– Jag skulle inte kalka väldigt branta åkrar på vintern. Det är svårt att få en jämn spridning på sådana åkrar och vi riskerar att kalken sköljs bort när snön smälter.

– Man bör kalka alla åkrar där man odlar spannmål eller oljeväxter, om pH-värdet behöver neutraliseras. Jag rekommenderar att man tar hänsyn till magnesium-kalcium- förhållandet när man planerar sin kalkning. För mycket magnesium försämrar jordstrukturen i lerigare marker. Fråga därför den som erbjuder jordbrukskalk vad den innehåller förutom kalcium. Soilfoods säljare kan svara på alla dina frågor och hjälper dig räkna ut rätt mängd kalk för dina åkrar.

Dela

Läs även